Heldigvis er der flere gode (og ret simple) måder at affugte filament på, det vigtigste er blot er gøre det ved den rigtige temperatur, så dit filament ikke smelter! Nedenfor har vi lavet en tabel, der viser hvilke temperaturer du skal affugte dit filament ved.
PLA: maks. 45 grader
TPU/TPE: 50 grader
PET-G 70-75 grader
ASA & ABS 75-80 grader
PA (Nylon) 80-90 grader
1. Husholdningsovnen
Kan man bruge ens almindelige ovn i køkkenet?
Ja, du kan tørre filament i en almindelig husholdningsovn, men der er nogle risici og forholdsregler, du bør kende.
Selvom temperaturen holdes lav, er der stadig en risiko for afgasning af kemikalier fra filamentet, især ved længerevarende opvarmning. Disse dampe kan sætte sig i ovnens indvendige overflader og bagefter overføres til mad, hvilket ikke er sundt.
Selv hvis du sætter ovnen til f.eks. 45 °C for PLA, kan almindelige ovne svinge med ±10 °C. Det betyder, at ovnen kortvarigt kan ramme eller overstige glas-transitionstemperaturen, hvilket kan føre til filament, der deformerer, og ruller der “klistrer” sammen.
Hvis det er en ovn, du ikke bruger til mad, og du holder temperaturen stabil og lav, kan det være en billig løsning. Men for hyppig brug eller tekniske filamenter, er en dedikeret løsning klart bedre – se næste punkt.
2. Filamentaffugter
Der findes dedikerede filamentaffugtere på markedet, som både affugter og holder filamentet tørt under selve printningen. Det er en nem og billig måde at affugte sit filament på, da du ikke behøver at varme en stor ovn op hver gang, men blot en lille kasse, der indeholder en enkelt rulle filament.
Vi har testet flere forskellige, og er kommet frem til at PolyMaker PolyDryer er det bedste alternativ til prisen.
Det smarte ved PolyDryer er at den er modulært opbygget, hvilket betyder du kan tilkøbe PolyDryer bokse, som du kan opbevare dit filament i, og printe direkte fra kassen. Derfor behøver du ikke at tage filamentet ud af kassen, når du skal printe, og du behøver derfor ikke at affugte dit filament hver gang du skal printe. Det indbyggede hygrometer fortæller dig desuden, hvornår dit filament er tørt nok, og hvornår du igen har brug for at affugte det.
Samtidig er det en af de eneste filamentaffugtere på markedet der kan blive varm nok til at affugte f.eks. nylon og PC – de eneste andre filament affugtere der kan hamle op med den, koster desværre langt mere.
3. Brug af tørremidler
Silica gel-poser eller andre tørremidler kan lægges sammen med filamentet i en lufttæt beholder. Dette hjælper med at holde luftfugtigheden nede – dog er det udelukkende en forebyggende løsning, og kan ikke bruges til decideret tørring.
Husk desuden, at silica gel-poser også kan afgive fugt hvis de er mættet. Har du f.eks. en kasse fyldt med tørt filament, og du putter mættede silica gel-poser derned, vil du kunne se på dit hygrometer at luftfugtigheden stiger. Derfor er det også en god idé jævnligt at affugte sine silica gel-poser.