Opbevaring af filament: Undgå fugtigt filament

Tørt filament = Bedre 3D print: Derfor skal du affugte dit filament

Har du brug for hjælp?
Sune Keller
Sune Keller
Application Engineer
28. marts 2025
Del indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Vores nyhedsbrev er gratisog du kan frit afmelde dig til hver en tid.

Hvis du nogensinde har stået med et 3D print, der ser ud som om det har været i kamp med en pose popcorn, så er du langt fra alene. En af de mest oversete, men afgørende faktorer for et godt 3D print er fugt – nærmere bestemt fugtigt filament. Uanset om du printer derhjemme som hobbyist eller driver printproduktion i virksomheden, er der god grund til at tage affugtning seriøst. Her guider vi dig igennem hvorfor, hvordan og hvornår du bør affugte dit filament.

Blogindlæg: Filament der knækker

Hvorfor fugt er filamentets fjende nr. 1

Filament til 3D print er lavet af plast – og plast kan, ligesom en tør svamp, suge fugt til sig fra omgivelserne. Dette fænomen kaldes hygroskopi, og graden af fugtabsorption varierer afhængigt af filamenttypen. PETG, TPU, PA (nylon) og PVA er eksempelvis kendt for at være særligt hygroskopiske, mens PLA generelt er mindre modtageligt (dog ikke immune – især ikke PLA+, Tough PLA og lignende blandinger).

Og hvorfor er det et problem?

Når fugtigt filament varmes op i printerens hotend, omdannes det vand, der er blevet suget ind i materialet, til damp. Damp udvider sig eksplosivt (op til 1600 gange volumen af vand), hvilket kan skabe et overtryk i dysen. Resultatet? Poppende lyde, ujævne lag, stringing, dårlig lagbinding/layer adhesion og en generelt svagere og mere uæstetisk emner. I nogle tilfælde kan det endda føre til tilstopning af dysen og ubrugelige print.

Sådan spotter du fugtigt filament

Det er heldigvis relativt let at se tegnene på fugtigt filament – især når man ved, hvad man skal kigge efter. Her er nogle typiske symptomer:

  • Pop-lyde eller knitrende lyde under print.

  • Stringing – tynde tråde af plast mellem emnets dele.

  • Grumset eller nubret overflade i stedet for glatte flader.

  • Svagere lagbinding, hvor printet let kan knække.

  • Porøsitet eller bobler i det færdige print.

Et godt eksperiment, hvis du er i tvivl, er at tage en rulle filament, printe et emne – og så tørre rullen og printe det samme emne igen med samme gcode. Forskellen kan være markant.

Sådan tørrer du dit filament

Heldigvis er der flere gode (og ret simple) måder at affugte filament på, det vigtigste er blot er gøre det ved den rigtige temperatur, så dit filament ikke smelter! Nedenfor har vi lavet en tabel, der viser hvilke temperaturer du skal affugte dit filament ved.

PLA: maks. 45 grader
TPU/TPE: 50 grader
PET-G 70-75 grader
ASA & ABS 75-80 grader
PA (Nylon) 80-90 grader

1. Husholdningsovnen

Kan man bruge ens almindelige ovn i køkkenet?
Ja, du kan tørre filament i en almindelig husholdningsovn, men der er nogle risici og forholdsregler, du bør kende.

Selvom temperaturen holdes lav, er der stadig en risiko for afgasning af kemikalier fra filamentet, især ved længerevarende opvarmning. Disse dampe kan sætte sig i ovnens indvendige overflader og bagefter overføres til mad, hvilket ikke er sundt.

Selv hvis du sætter ovnen til f.eks. 45 °C for PLA, kan almindelige ovne svinge med ±10 °C. Det betyder, at ovnen kortvarigt kan ramme eller overstige glas-transitionstemperaturen, hvilket kan føre til filament, der deformerer, og ruller der “klistrer” sammen.

Hvis det er en ovn, du ikke bruger til mad, og du holder temperaturen stabil og lav, kan det være en billig løsning. Men for hyppig brug eller tekniske filamenter, er en dedikeret løsning klart bedre – se næste punkt.

2. Filamentaffugter

Der findes dedikerede filamentaffugtere på markedet, som både affugter og holder filamentet tørt under selve printningen. Det er en nem og billig måde at affugte sit filament på, da du ikke behøver at varme en stor ovn op hver gang, men blot en lille kasse, der indeholder en enkelt rulle filament.

Vi har testet flere forskellige, og er kommet frem til at PolyMaker PolyDryer er det bedste alternativ til prisen.

Det smarte ved PolyDryer er at den er modulært opbygget, hvilket betyder du kan tilkøbe PolyDryer bokse, som du kan opbevare dit filament i, og printe direkte fra kassen. Derfor behøver du ikke at tage filamentet ud af kassen, når du skal printe, og du behøver derfor ikke at affugte dit filament hver gang du skal printe. Det indbyggede hygrometer fortæller dig desuden, hvornår dit filament er tørt nok, og hvornår du igen har brug for at affugte det.

Samtidig er det en af de eneste filamentaffugtere på markedet der kan blive varm nok til at affugte f.eks. nylon og PC – de eneste andre filament affugtere der kan hamle op med den, koster desværre langt mere.

3. Brug af tørremidler

Silica gel-poser eller andre tørremidler kan lægges sammen med filamentet i en lufttæt beholder. Dette hjælper med at holde luftfugtigheden nede – dog er det udelukkende en forebyggende løsning, og kan ikke bruges til decideret tørring.

Husk desuden, at silica gel-poser også kan afgive fugt hvis de er mættet. Har du f.eks. en kasse fyldt med tørt filament, og du putter mættede silica gel-poser derned, vil du kunne se på dit hygrometer at luftfugtigheden stiger. Derfor er det også en god idé jævnligt at affugte sine silica gel-poser.

Sådan opbevarer du dit filament korrekt

Forebyggelse er ofte nemmere end at skulle rette op på fugtproblemer. Her er nogle simple tips til at holde dit filament tørt:

  • Brug en opbevaringskasse, eller ”bedrollers”: En beholder med lav luftfugtighed og gerne plads til silica-poser elektronisk fugtkontrol. Det kan f.eks. være en ganske almindelig plastboks med låg, såkaldte ”bedrollers”, som du kan købe i dit lokale byggemarked. Alternativt kan du bruge en PolyMaker PolyDryer Box, som du kan printe direkte fra. Så slipper du for at åbne for kassen, hver gang du skal printe.

  • Forseglede poser med tørremiddel: Vacuumposer eller ziplock-poser med silica gel fungerer fint, så længe du lukker dem godt, og de holder tæt – og så længe dine silica-gel poser og filament er affugtet inden du putter det derned.

  • Hold det køligt og mørkt: Undgå direkte sollys og høj varme – både for fugt og UV-nedbrydningens skyld.

  • Fugtighedsmåler: Overvej at anskaffe et lille hygrometer til at overvåge niveauet i dit opbevaringsmiljø. Under 20% RH er optimalt. Hygrometer er indbygget i både PolyMaker PolyDryer og PolyDryer Box.

Hvor hurtigt suger filament fugt?

I et land som Danmark, hvor luftfugtigheden ofte ligger mellem 60–75 %, kan det gå ret hurtigt. Faktisk kan nylon-filament suge nok fugt på bare 4–6 timer til at blive uegnet til brug. Det betyder, at selv filament, der har været i en pose i et par uger, stadig kan trænge til en tørring, hvis den ikke har været forseglet helt lufttæt. Det betyder også at dit filament rent faktisk kan blive fugtig undervejs i et print, med mindre du printer fra en tørreboks.

Derfor er det en god idé med en løsning, der holder dit filament tørt under printning – hvilket igen er derfor vi anbefaler PolyMaker PolyBox og PolyDryer, da du kan printe direkte fra kassen/affugteren.

Filamenttyper og deres fugtfølsomhed

Her er en hurtig oversigt over hvor følsomme de mest almindelige filamenttyper er overfor fugt:

Filamenttype Hygroskopisk? Anbefalet tørring før brug
PLA Lav (men PLA+ kan være høj) Ved tegn på stringing, og filamentet nemt knækker.
PETG Middel Ja, typiske tegn er stringing
ABS / ASA Høj Ja
PA (Nylon) Meget høj Ja
TPU / TPC / TPE Meget høj Ja
PVA Meget høj Ja

Afsluttende tips

Det kan virke som en lille ting – at tænke over fugtigt filament – men det kan have stor betydning for dine prints. Dårlige resultater skyldes ikke altid slicer-indstillinger eller printerjusteringer. Nogle gange er løsningen så simpel som at give dit filament lidt tid i ovnen.

Hvis du har ambitioner om at lave stærke, pæne og pålidelige prints – hvad end det er til prototyper, reservedele eller hobbymodeller – så er affugtning et must.

Har du spørgsmål eller brug for anbefalinger til udstyr som tørrebokse, vakuumposer eller filament tørrer?

Hos 3DPrinteq står vi klar til at hjælpe – både med råd og vejledning, så du kan få mest muligt ud af din 3D printer.