Sådan kommer du i gang med resin 3D print

Der er mange forskellige holdninger og tanker til hvordan man kommer i gang med resin 3D print. Det kan derfor godt virke lidt uoverskueligt. Men det er faktisk ikke så svært at komme i gang med som man skulle tro.

Har du brug for hjælp?
Patrick Hestehave
Patrick Hesthave
Application Engineer
20. marts 2025
Del indlæg
Tilmeld nyhedsbrev

Vores nyhedsbrev er gratis og du kan frit afmelde dig til hver en tid.

Der er mange forskellige holdninger og tanker til hvordan man kommer i gang med resin 3D print. Det kan derfor godt virke lidt uoverskueligt. Men det er faktisk ikke så svært at komme i gang med som man skulle tro. Derfor har jeg sat mig ned for at lave en lille oversigt over hvad der skal til samt erfaringer jeg har gjort mig.

De fleste når de vil printe i resin er det for at lave figurer til DnD, Warhammer, eller andre TTRPG (Tabletop RPG) så dette er også hvad jeg tager udgangspunkt her men de her dækker egentlig alle ting der kan printes i resin.

Guide til SLA printning - 3D Printeq

Resin

Der findes flere forskellige typer ABS-like, plant based, water washable, normal, gennemsigtigt. 

Jeg er personligt rigtig glad for plant based eller ABS-like da når jeg printer figurer. Så er figuren lige det stærkere når jeg skal have support af og når jeg generelt arbejder med den så er jeg ikke så bange for den knækker. Dog kræver disse du vasker i alkohol (det kommer vi til). Jeg har eksperimenteret lidt med water washable og jeg syntes ikke mine resultater bliver lige så flotte og det er nemt at glemme at det vand man vasker med ikke må komme i afløbet. Den gennemsigtige er fed at have hvis ens minier har noget magi eller skal ligne de flyver så standen skal helst være så neutral som muligt.

Min anbefaling er altså enten ABS-like eller plant based (tough) til generel brug.

Sundhed

Resin er ikke ufarligt – det er ikke så farligt som folk får det til at lyde men det betyder ikke at sikkerhed ikke skal overholdes. Generelt er det en god idé altid at have nitrilhandsker og mundbind på (II eller IIR type) stof virker ikke.

Udluftning

På vores hjemmeside kan du se at der er en luftrenser som man kan tilkøbe. Den virker udmærket men hvis du har mulighed for at købe noget flexslange og en lille usb fane du kan sætte fast på bagsiden af printeren så slangen sender det ud af et vindue så er du rigeligt dækket ind – det er heller ikke normalt folk de printer med åbent vindue og så bare har en ventilator til at skubbe luften mod vinduet mens man er i et andet rum. 

Her er der mange muligheder og lige så mange svar. Nogle bygger deres helt efter udluftning op fra grotelte – dette er lidt mere end en hurtig quick-start og jeg anbefaler man kigger på sidder såsom Reddit for inspiration. Jeg anbefaler stærkt at man ikke er i rummet når der printes uanset hvad man finder på af løsning.

Resin opvarmning

Her i det kolde nord så kan det om vinteren og i kældre godt være lige lidt for koldt til at resin rigtigt kan virke. Hvis du tænker den skal stå i et rum hvor der ikke er opvarmning på så ville jeg anbefale at du får et lille varmelegeme der kan holde rummet ved 20+ grader (gerne 25+ men det er ikke strengt nødvendigt). Dette er ikke et krav men vil bare hjælpe med at man ikke får dårlige print.

Wash/Cure

Så kommer vi til den del de fleste er lidt forvirret og føler det bliver lidt meget med når man kigger på det. Men det er egentlig ikke så slemt.

Når du har printet en figur, er der en masse resin rester som skal vaskes af før du hærder. Ellers vil det se helt forkert ud og mange detaljer forsvinder.

Til at vaske vil jeg anbefale Isopropyl alkohol (IPA) da det er lidt stærkere ved resin (end andre alkoholer såsom sprit) og dermed fjerner mere resin hurtigere end sprit. Men et alternativ til IPA er sprit. Der skal ens emner vaskes i længere tid.

Herefter lader du dem bare dryppe af og så er det UV-hærdning i et UV kammer. Alt dette foregår i et Wash/Cure station sæt som dette Elegoo Mercury XS Bundle eller Mercury Plus V2.0. Jeg mener ikke ret mange har behov for XS Bundle da den egentlig bare er en ekstra station så du kan vaske og hærde på én gang. Mercury Plus V2.0 sættet er det samme, men hvor du kun kan gøre det én ad gangen.

Lidt råd og erfaring til at komme i gang med resin 3D print

Når du har printet et emne så vent med at fjerne support til du har vasket det i alkohol – så sidder supporten løsere og dermed er risikoen for at du ødelægger dit print mindre

Det kan godt dryppe lidt når du skal have emnerne af pladen så en bakke el.lign. der godt må bliver ødelagt kan være en fordel – nogle sværger til silikone måtter jeg syntes ikke de er specielt meget bedre end en træ bakke.


Jeg håber det besvarede og hjalp lidt. Ellers er du velkommen til bare at skrive eller ringe ind til os så skal vi naturligvis nok hjælpe dig igennem hele processen.