Certificerede forhandlere af CreatBot
Over 20 års erfaring
Optimering af arbejdsprocesser
3D Printeq
Beklager - vi arbejder på siden, så den kan forekomme ustabil | Gratis fragt over 395,- til GLS pakkeshops

Fused Deposition Modeling (FDM) kan effektivisere din produktion

3D printing close up geometric shape

Fused Deposition Modeling – eller FDM - er i dag den mest anvendte 3D-print teknologi, og den tilgodeser forskellige muligheder for materialevalg, ligesom teknologien er et oplagt valg for produktionsvirksomheder, der ønsker at optimere udviklingsprocessen.

Fused Deposition Modeling (FDM) er den print-teknologi de fleste kender til og tænker på, når de hører ordet "3D print".

En klassisk 3D printer, hvor et materiale i filamentform, dvs. en spole med tråd, bliver opvarmet og presset gennem en bevægelig dyse, der påfører materialet rundt op en printplade, hvor lagene delvist smeltes sammen i en lag-på-lag metode.

FDM 3D printere kommer i mange forme og designs, men kan inddeles i to forskellige systemer – et åbent system og et lukket system.

Printer 3D printeren i et lukket kammer på maskinen, vil det gøre det lettere at kontrollere temperaturen og samtidig dæmpe støj.

Grafisk divider - få Fused Deposition Modeling printere til effektivisering af produktionen

Materialekatalog:

Når det kommer til valgmuligheder af materialer, har Fused Deposition Modeling printere en klar fordel. De har nemlig mulighed for at lave kompositmaterialer, hvor der blandes materialer i plasten, såsom kulfiber, glasfiber, træ eller metaller.

Fx kan man med en printer fra CreatBot printe med industri tiltænke materialer såsom PEEK filament, som er godkendt til medico-branchen.

Anisotropisk svaghed

Den største svaghed ved FDM ligger i overfladen. Selvom nogle printere kan printe stærke emner, er emnernes svaghed nemlig en general svaghed ved FDM, som er, at emnerne ofte er anisotropiske.

Det vil sige, at emnet ikke er lige stærkt i alle retninger. For eksempel er emner printet med Fused Deposition Modeling stærkere i X- og Y-retningen, end de er i Z-retningen, som er den lodrette retning på tværs af lagene.

Hvis man desuden har et ønske om glatte og pæne overflader, er det som oftest nødvendigt at efterbehandle sine emner med enten acetone eller slibning.

Af samme grund egner teknologien sig oftest heller ikke til medico- eller fødevaresegmentet, hvor der er strenge krav til overfladetolerancerne, og hvor det er ekstra vigtigt, at overfladerne er rengøringsvenlige, da de skal rengøres ofte.

 

MEN! Der findes 3D printere, som printer i PEEK-materiale og andre materialer, der er godkendt til medico- og fødevaresegmentet. Derfor er det altid en god idé at forhøre dig med din forhandler.

Læs mere om CreatBot PEEK-300 her

1 års support- og serviceaftale på 3D printeren CreatBot PEEK-300

Print stort!

Selvom der kan være svagheder, så har FDM også nogle særlige kvaliteter. Du kan for eksempel i teorien printe så stort, som du har lyst til. Størrelsen på dit print afhænger af printvolumen af din 3D printer, men i teorien kan FDM print fortsætte så længe du har materiale nok og pladsen til det.

For eksempel har University of Maine printet en hel båd med Fused Deposition Modeling. Hvis du kan bygge et kæmpestort stillads, hvorpå et printerhoved kan bevæge sig rundt, så kan du printe så stort, som du vil.

Hurtige prototyper effektiviserer din produktion

Virksomhederne kan spare tid i processen, fordi man lynhurtigt kan teste et koncept af og rette til, før man bestiller de endelige komponenter ved en underleverandør.

På den måde vil man spare penge og tid ved at opdage eventuelle fejl tidligt i processen.

Nogen vil påstå, at Fused Deposition Modeling print ikke egner sig til mere end prototyper i udviklingsfasen pga. printets styrke, men der er mange faktorer, som spiller ind – hvilken printer bruger du, hvor varm kan den blive, hvilket materiale printer du i, og hvilken kontekst skal printet bruges?

For eksempel: hos Steel Products i Horsens havde de brugt 3D print til prototyper og midlertidige lappeløsninger i produktionen, så de ikke skulle gå i stå, imens de ventede på dele. Nogle af disse lappeløsninger holder stadigvæk efter måneders forbrug og slid.

3D printede fikstur til robotarm

Der er ikke langt til færdigt produkt

Med FDM printteknologi er der ikke langt fra 3D printede prototyper til, at man står med færdige produkter.

Hvis man har intentioner om at 3D printe i metal, er springet fra Fused Deposition Modeling ikke så langt, som man skulle tro.

Mange af designreglerne er de samme, så er et emne optimeret til at blive printet uden besvær på en FDM-printer, er der stor sandsynlighed for, at det også vil være uproblematisk printe på en metal-printer.

Derudover har FDM-teknologien en meget brugervenlig anvendelse, fordi maskinerne er nemme at håndtere, hvilket gør teknologien let og overskueligt at komme i gang med.

Relaterede blogindlæg

cartmagnifiercrosschevron-downcheckmark-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram